04-08-16 22:07 Alder: 1 year

Ung syrisk homoflygtning brutalt myrdet i Tyrkiet

Kategori: Debatsiden

AF: MARTIN STRECKER

Gaybow Today 4.8.2016 af Martin Strecker

En ung homoseksuel syrisk flygtning i Istanbul, Tyrkiet, blev fundet brutalt myrdet i et af Istanbuls centrale områder i forrige uge. “Vi kunne kun identificere vores ven ud fra hans bukser,” fortæller en nær ven til ofret. Gaybow Today rapporterer fra Istanbul i Tyrkiet.

Muhammed Wisam Sankari forlod sit hjem i Istanbul-bydelen Aksaray hen under aftenen den 23. juli. To dage senere blev hans hovedløse og voldsomt lemlæstede lig fundet i nabo-bydelen Yenikapi. Gerningsmændene er stadig på fri fod.

Rayan og Gorkem var nære venner med Wisam. De boede sammen og havde det man lokalt i LGBT-miljøet kalder for en ‘familie’.

Rayan fortæller at de godt 5 måneder tidligere havde været tvunget til at flytte fra et andet område i Istanbul til hvor de bor nu: “Folk stirrede ondskabsfuld efter os på gaden. Trusler om vold og voldtægt var næsten hverdag.” En dag blev Wisam bortført af en mindre gruppe mænd, kørt ud i en skov og gruppe-voldtaget.

“Jeg er sikker på at de ville have haft dræbt ham, men det lykkedes ham at flygte. Vi kontaktede politiet, men intet skete,” husker Rayan, der skiftevis kigger op og sidder med ansigtet begravet i hænderne, hvor han lader tårerne få frit løb.

“Den aften, den sidste aften vi så Wisam i live, var vi hjemme. Han havde været en del nervøs på det sidste, så vi bad ham blive hjemme, men han sagde at han bare lige skulle ud i en ’15-20 minutter’. Da han ikke var kommet hjem i løbet af natten og han ikke svarede sin telefon, gik vi i panik,” fortæller Gorkem.

“Vi gik til ASAM [en organisation der yder støtte og solidaritet til flygtninge og migranter, – red], de sendte os videre til politiet. Søndag kontaktede politiet os så og bad os om at komme,” fortæller Gorkem, mens tårerne triller ned ad ansigtet på ham.

“De havde stukket og hugget så voldsomt i vores ven, at to knive var knækket inde i hans krop,” fortæller Gorkem mens han hjælpeløst slår ud med armene.

“De havde halshugget ham. Hele hans overkrop var uigenkendelig og hans indre organer hang ude. Vi kunne kun identificere vores ven ud fra hans bukser.”

Vennerne retter deres vrede og kritik over på flygtninge organisationer og FN:

“ASAM og FN gør intet for os. Vi kan kun beskytte os selv. Vi bor sammen, vi går ud sammen. Når vi spørger får vi aldrig svar, kun en lunken omgang tom snak,” siger en tydeligt såret og vred Rayan.

Mange homoseksuelle syriske flygtninge og migranter, kommer til Istanbul i håb om at finde mulighed for at få en fremtid - læse på universitet, finde et arbejde og måske en kæreste enten i Istanbul eller videre ud i verdenen.

Flere lande, herunder Canada og Australien har igangsat asyl-programmer for LGBT-flygtninge. Men vejen er lang og opslidende.

I Tyrkiet er det ikke ulovligt at være homoseksuel, men der er ikke tilført beskyttelse mod diskrimination eller hadforbrydelse i den tyrkiske lovgivning. Siden kupforsøget den 15. juli, er vold mod homoseksuelle og transpersoner blusset op fra religiøse/nationalistiske selvtægtsgrupper – der ‘næsten’ har frit løb i det nuværende kaos som Tyrkiet er kastet ind i.

Bag om artiklen:

Artiklen er skrevet af Martin Strecker i samarbejde med LGBT-organisationerne KaosGL og LGBT Turkey.

Martin Strecker er dansker bosat i Istanbul, hvor han til dagligt arbejder som sanger og er frivillig i LGBT-miljøet. Martin Strecker kender personligt de omtalte og medvirkende i denne artikel. Som note til artiklen siger Martin Strecker: 

“Dette er så tragisk, det rammer dybt, det rammer mig meget dybt, det rammer et i forvejen jaget LGBT-miljø voldsomt dybt. Når jeg så ser og hører den danske debat og den retorik som bruges af debattører og politikere om hvor vidt Danmark skal tage i mod LGBT-flygtninge, så kan jeg ikke holde mine tårer tilbage. Wasims brutale død skal ikke være forgæves. Æret være hans minde!” 

(Min overskrift og bearbejdning: Webredaktør).