03-10-16 01:24 Alder: 1 year

LGBT-filmfestival gennem 31 år

Kategori: Aktuelle nyheder

AF: THOMAS R. KRISTENSEN

Uddrag fra Out & About oktober 2016 af Thomas R. Kristensen 

MIX COPENHAGEN er et af årets højdepunkter i Københavns LGBTQ-miljø. Gennem 31 år har filmfestivalen vist nogle af de film, som du ikke får lov til at se i de store kommercielle biografer. Sådan var det, da filmfestivalen startede i 1986, og sådan er det her i 2016. Alligevel har meget forandret sig til det bedre.

I 1986 var der langt mellem homoer, biseksuelle og transkønnede på filmlærrederne og TV-skærmene.

Når vi endelig var med, blev vi ofte portrætteret som skræmmende eller sørgelige skæbner. Desværre! For det er ret vanskeligt at identificere sig med en transkønnet morder, et lesbisk incestoffer, en biseksuel svindler eller en døende bøsse. I Hollywood 2016 er det helt omvendt: Nu kæmper heteroseksuelle topskuespillere om at få roller som LGBTQ-personer. Berøringsangsten er tilsyneladende borte.

I dele af vores eget miljø diskuterer vi så, om cis-kønnede skuespillere må spille transkønnede roller. Men hvis cis-kønnede ikke må spille transkønnede, må en hetero så heller ikke spille homo? Og bør en homoseksuel skuespiller sige nej til at en rolle som heteroseksuel?

Jeg synes, der ville være mere fornuft i at kæmpe for flere roller til transkønnede skuespillere end i at bede cis-kønnede afholde sig fra at spille transkønnede karakterer.

Efteråret er over os. Pyt med det, for i biografsalenes mørke venter masser af oplevelser.

LGBT-filmfestivalen Mix Copenhagen slutter 9. oktober, men 27. oktober begynder CPH PIX. Det er ganske vist ikke en LGBTQ-filmfestival, men den har alligevel flere regnbuefilm på programmet. 

(Min overskrift og bearbejdning: Webredaktør).