Det der sket i Profil

På denne side omtales de arrangementer vi har afholdt.

 

Julefrokost november 2013

Lørdag den 30. november holdt vi julefrokost i Profil hos Herbert.

Sidste år stod Herbert igen for Profils julefrokoster, det blev en succes, så den gentog vi i år. Ligesom sidst, og før i tiden, serverede han en traditionel julefrokost.

Vi startede med marinerede sild og julesild, som det sig hør og bør. De var ledsaget af en snaps, til dem der havde lyst.

Derefter kom der varme fiskefileter på bordet, efterfulgt af æg med rejer og kaviar og tarteletter med hønsekød.

Bagefter bød Herbert på lune frikadeller, kamsteg og julemedisteren med gammeldags hvidkål og rødkål.

Næste punkt på menuen skulle have været sylte, men den bad vi os fritaget for, vi kunne nemlig ikke få en bid mere ned.

Senere på aftenen sluttede måltidet af med risalamande med kirsebærsauce.

Der var i øvrigt ikke mangel på øl, både guld og classic, så ingen blev nød til gå tørstige hjem.

Det var en særdeles velsmagende julefrokost, med tydelige sønderjyske indslag, og igen i år havde Herbert gjort sit yderste for glæde os, så vi både fik stillet den lille og den store sult og vores tørst.

Mens vi spiste fik vi vendt problemet og udfordringer i den aktuelle politiske situation, både herhjemme og ude i den store verden. Alt imens "Schwanzen Sänger Knabens" flotte sange dannede er behageligt musikalsk baggrundstæppe. Vi tale også om, at det er trist, at vi ikke aldrig mere kan skyde nytåret ind til en koncert med dem, som vi har gjort i de senere år.

Bagefter blev der selvfølgelig også talt om de mere muntre sider af livet, og om vore egne og de fælles oplevelser igennem årerne.

Vi havde i hvert fald nogle hyggelige timer i gode Profil-venners lag. Og vi vil gerne takke Herbert for den ualmindelige vellykkede og velsmagende julefrokost, som han oven i købet gavmildt betalte af sin egen lomme. 

Temaaften i oktober 2013

Lørdag den 12. oktober var der temaaften i Profil. Vi mødtes hos Kaj Erik og startede som sædvanligt med en middag.

Til forret var der vildtlaks og spinat i butterdej på tallerknerne og en tysk Riesling Spätlese i glassene. Hovedretten bestod af chiligryde og Gratin Dauphinois - kartoffelgratin a la Alsace - og en rødvin fra Sydafrika. Under middagen sang og spillede Rufus Wainwright så smukt i baggrunden.

Bagefter så vi den amerikanske dokumentarudsendelse ”Ung i USA - Fra homo til hetero”. Den er fra 2012 og blev vist på DR3 den 8. august i år.

I udsendelsen følger vi studieværten Stacey Dooley, der rejser gennem USA og møder en række unge, dybt religiøse fyre, der går til yderligheder for at ændre deres liv.

Hun møder bl.a. en gruppe unge homoseksuelle fyre, der har meldt sig til en kontroversiel form for terapi, hvor det er formålet at omvende dem fra homoseksuelle til heteroseksuelle.

Vi ser dem på en form for ”overlevelsestur”, hvor deres fædre også er til stede. Der skal de lære at være mænd og følsomme, uden at de får seksuelle følelser.

Mantraet i hele terapien er, at man kan være tiltrukket af sit eget køn, uden at være bøsse. Det gælder bare om at overvinde trangen til andre mænd, så bliver man automatisk heteroseksuel og tiltrukket at kvindekønnet.

Stacey Dooley taler også med flere af de unge mænds forældre. For dem er det altafgørende, at deres sønner ikke er homoseksuelle, da det strider mod deres religiøse overbevisning.

En far lægger ikke fingrene imellem, da han siger, at han får kvalme over at tænke på to mænd, der har noget seksuelt med hinanden. Han tilføjer, at det ville være ubærligt, hvis hans søn var sådan.

Desuden møder studieværten andre unge fyre, der har været igennem lignende terapiforløb, men de er sprunget fra, og de advarer nu mod den form for omvendelsesterapi, fordi den beviseligt har ført til, at helt unge fyre har begået selvmord, når det gik op for dem, at de ikke blev ”omkodet” fra homoseksuel til heteroseksuel.

Stacey stiller spørgsmålet:

- Er det muligt, at omvende homoseksuelle til heteroseksuelle?

Temaudsendelsen slutter med en oplysning om, at Californien, som den eneste stat i USA, har forbudt, at terapien bliver brug på unge under 18 år.

Efter filmen fik vi cappuccino og kager, mens vi talt om temaudsendelsen og den besynderlige terapiform og det menneskesyn der ligger bag.

For os er der ingen tvivl om, at terapien er en form for hjernevask. Det er også tydeligt at mærke på de unge fyre, at gennemgik terapien på forlangende af deres forældre og fordi, de ellers ikke ville få anerkendelse og kærlighed fra forældrene.

Den form for omvendelsesterapi praktiserer også herhjemme af den folkekirkelige rådgivning for homoseksuelle, Basis, der er underlagt Agape. De rådgiver i at det er syndigt for homoseksuelle at udleve deres seksualitet, og de forlanger at deltagerne skal leve i cølibat. Desuden tror de på, at homoseksualitet kan helbredes.

Agape får offentlig støtte fra Tips- og Lottomidlerne. Men da det i marts 2007 kom frem, at de praktiserer omvendelse af homoseksuelle, udtalte Venstres daværende socialminister Eva Kjer Hansen, at staten ikke skal betale for, at homoseksuelle omvendes til heteroseksuelle:

- Jeg har derfor havde bedt den kristne forening Agape om en redegørelse for, om de statslige penge – øremærket til kriserådgivning – i stedet er brugt til en sådan religiøs omvendelse.

Eva Kjer Hansen havde reageret på en forespørgsel fra Enhedslistens sundhedsordfører Per Clausen.

Men to måneder senere havde Socialministeriet besluttet at genoptage støtten til den kristne forening Agape, selv om den helt tydeligt bruger terapi, for at homoseksuelle skal blive heteroseksuelle.

Det fik lektor i forvaltningsret Sten Bønsing fra Aalborg Universitet til at sige, at Socialministeriet ikke har gjort sit arbejde godt nok:

- Socialministeren har sjusket. Afgørelsen giver simpelthen ikke mening.

Dengang skrev Kaj Erik på Profils hjemmeside:

Man kan undre sig over, hvad der har fået Eva Kjer Hansen til at skifte holdning til Agapes religiøse hjernevask.

Da vi ved at de religiøse fundamentalister i Agape hverken har skiftet holdning til homoseksualitet eller ændret deres omvendelsesmetoder, kan man kun give Sten Bønsing ret: Det er en ommer, fru minister.

Afgørelsen fik desuden Enhedslistens sundhedsordfører Per Clausen til at udtale:

- Det er chokerende, at ministeren kan genoptage støtte til Agape uden at gennemføre en egentlig undersøgelse af Agapes terapivirksomhed. Meget tyder på, at Agape bruger terapimetoder, som ikke er anerkendte. Derfor er der brug for en tilbundsgående undersøgelse.

Han stillede derfor nedenstående paragraf 20 spørgsmål til socialministeren:

Ministeren bedes redegøre for, hvad der er baggrunden for, at hun ikke har gennemført en egentlig undersøgelse af Agapes terapivirksomhed inden beslutningen om at genoptage støtte til Agape blev truffet?

Hvad der kom ud af Per Clausens anstrengelser viden ikke. Jeg har ikke kunnet finde noget om Agapes støtte fra Tips- og Lottomidlerne, der er skrevet efter maj 2007.

Men vores holdning er stadigvæk den, at det er en skandale, at der bliver brugt offentlige støttemidler til religiøs omvendelse og hjernevask.

Apropos religiøse holdninger. For nyligt var der en indremissionær der udspurgte borgerne i Gram om deres tro. Langt de fleste havde svaret, at deres tro var vigtigere en næstekærlighed. Walter dom kom omgående:

- Så kan man jo ikke være kristen, for næstekærligheden er da grundpillen i kristendommen. 

Vi kom også langt omkring, både hvad angår vores eget liv og det der sker i den hjemlige andedam.

Lars Løkke fik et par ord med på vejen, om hans frås med ulandsbistandspenge og hans udtalelse om, at 2000 kr. er småpenge som svarer til prisen på et par sko.

Vi tale også om Uffe Elbæk og hans modige særstandpunkter omkring Offentlighedsloven og Edward Snowden, dengang han stadigvæk var folketingsmedlem for De Radikale. Desuden savner vi ham som blogger på Out & About.

Tingenes tilstand ude i den store verden blev ligeledes vendt. F.eks. hykleriet omkring kemiske våben og atomvåben, hvor de nationer der irettesættes andre nationer, er dem der selv har flest af disse våben. Det er i hvert fald en usvigelig sandhed, at USA har brugt begge dele.

Stemningen var på alle måder som den plejer at være, når vi holder en Profilaften - kammeratlig og hjertelig.

Vi fik også fastsat Profils julefrokost til lørdag den 30. november kl. 18.00 hos Herbert.

Vi vil gerne sige Kaj Erik tak for en hyggelig aften, hvor vi smagsmæssigt kom på en rundtur i forskellig landes kulinariske specialiteter.

Filmaften i maj 2013

Profil holdt årets første filmaften lørdag den 4. maj hos Troels i Fredericia. Vi startede som sædvanligt med en middag. Det var anden gang vi besøgte Troels, så vi så frem til nye kulinariske oplevelser.

Han lagde ud med at servere en hjemmelavet kartoffel/grøntsagssuppe og til hovedret havde han kreeret en eksotisk lasagne, som desuden bestod af alskens grøntsager, tun og fetaost. Dertil var der portugisisk rødvin. Vi sluttede af med Carte d'Or Triple chokoladeis.

Vi blev heller ikke skuffet denne gang, for det var simpelthen et uovertruffet måltid Troels havde sat sammen.

Bagefter så Todd Stephens´ crazy comedy ”Another Gay Movie” fra 2006.

Det er den sjoveste og mest skandaløse homo-teenager-sex-komedie-parodi nogensinde, hvor fire unge homoseksuelle High School venner har lavet en pagt om at miste deres mødom, inden sommeren er forbi og inden de skal på College.

Snart står drengene ansigt til ansigt med gigantisk sexlegetøj, nøgne berømtheder, masochistiske lærere og en løbsk romance med en kage, hvor nysgerrige forældre følger dem er godt stykke af vejen. Også på denne front lurer overraskelserne lige om hjørnet.

”Another Gay Movie” er spækket med jokes og kendte homoseksuelle, som vi aldrig har set dem før. Filmen kulminerer med, at de alle får det knald som de er på jagt efter.

De fire fyre bliver spillet af Michael Carbonaro, Jonathan Chase, Jonah Blechman og Mitch Morris.

Efter filmen var der kaffe og lækker hjemmebagt chokoladekage, hvor vi fik snakket om filmen. Vi var enige om, at den levede helt op til betegnelsen crazy comedy. Intet var helligt, og det løb som en ledetråd igennem hele filmen, at homoseksualitet er den naturligste ting i verden.

Vi fik desuden talt om livets store og små begivenheder. Så det var en aften i den helt rette Profil ånd.

Vi takker Troels for en særdeles vellykket aften med pragtfuld mad, latter og hygge.

Generalforsamling og temaaften i Profil februar 2013

Lørdag d. 16. februar 2013 afholdt vi den årlige generalforsamling hos Walter.

Inden vi gik over til selve generalforsamlingen serverede Walter gyros med ris, grønsalat og tzatziki, og øl eller rødvin efter smag og behag. Til dessert fik vi pærer med vaniljesovs.  Det var et herligt og velsmagende måltid.

Efter de formelle ting var overstået, aflagde klubbens kontaktperson, Herbert, sin beretning om de seks arrangementer vi havde afhold i 2012:

21. januar var vi hos Troels i Fredericia, hvor vi så filmen ”Mysterious Skin”.

24. marts 2012 afholdt vi den årlige generalforsamling hos Herbert. Efter generalforsamlingen så vi TV2´s portrætudsendelse ”Ole Henriksen - hele historien”.

19. maj var vi hos Walter, hvor vi så et afsnit af krimien ”Notruf Hafenkante”, ”Die Tangotänzerin“, om transfobi.

18. august stod Herbert, traditionen tro, for årets grillaften.

13. oktober var der igen filmaften, hvor vi så ”Beautiful Boxer”, som ligeledes har transfobi som tema.

16. december hold vi julefrokost hos Herbert.

Herbert fortalte også, at der har været et par henvendelser fra mænd, der troede at Profil var et ”formidlingsbureau”, der kunne skaffe dem kontakt til andre mænd. Men det giver vi os jo ikke af med.

Efter Herbert beretning, fortale Kaj Erik om hjemmesiden, der gennemgik en ”modernisering” i august 2012, hvor indlæggene blev delt op på ”Debatsiden”, hvor der kom 211 nye til, og ”Aktuelle nyheder”, hvor der i alt havde været 98 nyhedsartikler siden omlægningen. Der er aldrig mere en 8 - 12 artikler på siden ad gangen. I januar i år var det gennemsnitlige daglige besøgstal på 118.

Derefter fremlagte kasserer Walter regnskabet, som var revideret og fundet i orden. Det blev godkendt uden indvendinger.

Der var genvalg på alle poster. Herbert er fortsat kontaktperson, Walter er kasserer og tager sig at udsendelserne til medlemmerne og Kaj Erik er revisor, webredaktør og presseansvarlig.

Efter generalforsamlingen så vi DR’s temaudsendelse ”Beskidt og syndig” fra 2001, der handler om kristendom og homoseksualitet.

Den norske udsendelse stiller spørgsmålet, om kristendom og homoseksualitet kan forenes? Bjørn Erik havde begge dele i sig og modsætningerne blev så uudholdelige, at han til sidst begik selvmord, fordi han følte sig beskidt og syndig.

Man kan selvfølgelig spørge, om en udsendelse fra 2001 ikke for længst er blevet overhalet af virkeligheden?

Men debatten i Danmark i 2012, op til vedtagelsen af loven om det kønsneutrale ægteskab, hvor homoseksuelles ret til at blive gift i kirken overskyggede alt andet, viste at der i religiøse kredse stadig findes retninger der mener at homoseksualitet er syndig.

I udsendelsen kommer vi rundt om det liv Bjørne Erik levede, inden han tog den skæbnesvangre beslutning, set med venner og pårørendes øjne. Emnet om manglende tolerance i samfundet berøres ligeledes i udsendelsen.

Men vi fik også et indblik i Norges Kirkens syn på homoseksuelle. Den er, ligesom herhjemme, delt på spørgsmålet. Men den åbne homoseksuelle danske præst Ivan Larsen fortalte, at kirken i Norge er meget konservativ og er 20 år bagefter de danske og svenske folkekirker. Han sagde desuden, at selv i Danmark er selvmordsprocenten signifikant højre for homoseksuelle, fordi alle kirker ikke accepterer homoseksualitet.

Bjørn Eriks egen præst fortalte, at han selvfølgelig ville have ønsket ham og hans homoseksuelle partner alt godt, men at det ikke var det bedste valg, fordi homoseksuelle ikke er på samme menneskelige niveau som heteroseksuelle. Bjørn Erik havde en drøm om at blive præst, men hans præst mente, at homoseksuelle er diskvalificerede som præster.

Vi havde også den tvivlsomme ære at møde en præst fra pinsebevægelsen, som var aktiv i Exodus International.

Exodus International har et stort verdensomspændende netværk der har associeringsaftaler med kirker i medlemslandene. Det består af rådgivere der står klar til at ”hjælpe” dem, der kæmper med samme køn attraktion (SSA), hvor de fokuserer på discipelskab og har et budskab om den bibelske sandhed og Kristus-lignende medfølelse til en verden der er påvirket af homoseksualitet. De påstår med andre ord, at de kan hjælpe homoseksuelle med at skifte seksualitet.

Præsten, der er med i udsendelsen, fortalte at de i Norge havde henvendelser fra 100 personer årligt, og at han personligt havde ”helbredt” 100, bl.a. ved håndspålæggelse.

Han havde i det hele taget mange ”gode argumenter”, f.eks. at ingen fødes som homoseksuel, men at det er homo-propagandaen der lokker folk, samt at det er ”løgnetanker”, at kristendommen ødelægger homoseksuelles liv. Vi så også en rørende scene, hvor han og konen bedyrer, at et sandt ægteskab indgås mellem en mand og en kvinde og Gud.

I udsendelsen medvirker der en homoseksuel præst, der havde prøvet at lave sig selv om i 15 år. I en samtale beskylder pinsebevægelsespræsten ham for at vildlede folk.

En medvirkende åben kristen bøsse skar homo-modstandernes holdning ud i pap: ”Alt ville bryde sammen, hvis man sidestiller homoseksuelle med heteroseksuelle.” Han fortale også, at det betyder meget for mange homoseksuelle, når politikere og præster siger noget negativt om homoseksualitet. Han mente ligeledes, at Bjørn Eriks liv ville have været helt anderledes, hvis han havde oplevet en åben og forstående kirke.

Bjørn Erik søster kunne fortælle, at han degraderede sig selv som beskidt og syndig. Desuden sagde hun, at han ville have levet i dag, hvis holdningen til homoseksuelle havde været mere åben og tolerant. Hun mente også, at Bjørn Eriks præst burde have vist mere forståelse for ham.

Deres mor havde svært med at få orden homofile (som stadig er det gængse ord for homoseksuelle i Norge) over sine læber. Hun fortæller desuden ikke alle, at hendes søn begik selvmord.

I sin efterladte dagbog beskrev Bjørn Erik sine kvaler med at elske en anden mand, som han både var tiltrukket af, men som han også hadede sig selv for at elske. Han forkyndte desuden sit selvmord, idet han skrev, at han ikke længere ville spille skuespil, ikke ville spille Bjørn Erik, at det var tæppefald.

Bjørn Erik blev 20 år. Han forsvandt den 20. oktober 1992. Han er aldrig blevet fundet.

Under det efterfølgende kaffebord, hvor Walter serverede sin berømte og elskede tærte med kirsebær og cremefraiche, fik vi snakket om homoseksualitet og kristendom. Om den uhyrlige homofobi, der stadig findes i visse højreorienterede kirkemiljøer. Den religiøse modstand mod homoseksualitet er ikke forsvundet op i den blå luft. Det kunne man læse og høre om i medierne omkring årsskiftet 2012-2013, hvor nyhedsformidlerne gik i selvsving over, at homoseksuelle ikke er strømmet til kirkerne for at blive viet.  Ingen stillede spørgsmålet, om det kunne skyldes debatniveauet op til vedtagelsen af loven om det kønsneutrale ægteskab og følelsen eksklusion, som mange i folkekirken udsætter os for.

Der blev også tid til at berøre andre emner, bl.a. om 1970´ernes forsvundne frisind. I dag er der forbud mod købesex på den parlamentariske venstrefløjs program. Det er den helt omvendte verden, hvor det er de Konservative, der vil give de prostituerede de samme rettigheder som man har i andre erhverv.

I Island går de skridter videre. Der har de islandske politikere nemlig nedsat en arbejdsgruppe, der skal finde en effektiv måde at blokere de islandske internetbrugeres adgang til porno.

Vi fik også berørt myndighedernes jagt på sociale bedragere, som vi mente var gået over gevind. Enlige skal nærmest leve i cølibat, for at blive accepteret som reelt enlige. Medierne er simpelthen fyldte med historier om folk der snyder og er dovne, mens historien om en medicinalgigant, der har fået en milliardstor skatteefterregning for at fifle med afregningspriserne, hurtig mister de samme mediers interesse.

Selvfølgelig fik vi også berørt livets mere private og sjove sider. Og vi vil gerne takke Walter for den vellykkede aften og den velsmagende mad, som han oven i købet betalte af egen lomme.